×

Skab hygge i hverdagen med en biopejs væg

Skab hygge i hverdagen med en biopejs væg

En biopejs er et fantastisk alternativ til den ægte vare. Når du ikke har mulighed for at have en rigtig pejs kan du stadig nyde levende ild. Men mange vælger en biopejs også i stedet for en pejs med brænde. Det kan der være flere gode grunde til.
Uanset hvorfor du vælger en biopejs, der er noget særligt ved ild. Noget der gør det tiltrækkende og afskrækkende på samme tid. Den dag vores forfædre tog modet til sig og lærte at kontrollere ilden, lagde de også grundstenen til civilisationen.
I dag må vi erkende, at mange af de ting vi troede adskiller os fra dyrene, faktisk forener os med dem. Vi måtte sande, at vi ikke er den eneste art der lærer ved at lege. Andre dyrearter konstruerer også smukke haver og millionbyer med infrastruktur og sociale netværk.
Men ingen anden dyreart end homo sapiens har lært at mestre ilden.

Ild på en helt anden måde

Med en biopejs væg skaber du en hel unik atmosfære. En biopejs væg ligner en brænde pejs, men den laver hverken røg eller lugt. Brændslet du bruger til biopejs hedder bioetanol. Det er næsten ren alkohol. Nogle biopejse bruger 100% ren alkohol. Den brænder mest ren og varm, men der er også ulemper.
For det ene kræver det særlige kemikalier at producere 100% ren alkohol. Så ryger bio sig en tur. For det andet producerer det også mere varme. Det stiller større krav til både pejsens materiale og sikkerheden. De fleste biopejs anvender bioetanol på 93-96% renhed. Bioetanol er kemisk set ikke andet end husholdnings sprit.

biopejs til væg

Hvorfor hedder det bioethanol når al ethanol er biologisk?

Al alkohol bliver produceret igennem en biologisk proces, igennem forgæring af sukker. Gærbakterier æder sukker og stivelse. Og hvor der ædes skal der også fordøjes. Gærbakteriernes fordøjelsesprodukt, lort på hverdagsdansk, er alkohol. Gæret kan overleve en alkohol koncentration på maks. 14 procent. Det er hvad de stærkeste vine har, og stærkere kan vin ikke blive.
Vil man have stærkere sager, skal vinen destilleres. Når man opvarmer vin, fordamper alkoholen hurtigere end vandet. Dette udnytter man til at skille alkohol fra vand. Processen gentages så mange gange indtil der ikke er mere alkohol tilbage i den oprindelige væske. Så har man ethanol og vand.
Det hedder bioethanol fordi man på tysk kalder bæredygtig for ”bio”. Og biobrændsel er bæredygtigt brændsel fordi det bliver lavet fra bæredygtige resurser.